Čitajte o iskustvima i razmišljanjima...
Čitajte o iskustvima i razmišljanjima...

Što su drugi rekli kad sam postala veganka

30. ožujka 2015.

Mama je rekla: Opet ćeš biti bolesna. Netko je otvorio temu kolinja iako živimo u centru grada i nitko od nas nikada na kolinju nije ni bio. Ana je digla obrvu i time je sve rekla. Boris je uzeo moj komad svinjetine. Lara se prekrižila.

Moj prelazak na biljnu prehranu svi su teško podnijeli. Postati vegan bilo je teško svima osim meni. Ponajviše mojoj mami. :) Neke stvari imaju svoj početak, sredinu i kraj, neke se razvijaju strogo pravocrtno, neke imaju izrazit logičan slijed. Ova nije imala nijedno. Zato je bilo teško odgovoriti na pitanje Otkud sad to?, Što ti je sad to trebalo? te klasični Evo nje, opet izmišlja. Svaki odgovor ionako bi bio opravdanje jer me nisu ni htjeli razumjeti, htjeli su biti u pravu. 

Učili su me da je u redu iskoristiti životinje za svoje potrebe. Ako to ne radimo, bit ćemo bolesni, krezubi, goli i bosi. Da ne zaboravim, i nedovoljno zabavljeni pod cirkuskim šatorom. U kulturi u kojoj je čovjekov pupak centar svijeta, tuđi život postaje puno manji od ljudske potrebe. Koja uopće nije potreba, samo neznanje. Oni koji ne razmišljaju o uplašenim očima govore mi o tome kako ne bi mogli živjeti bez sira. Mozzarella postaje alfa i omega svih opravdanja. Oni koji se hrane namirnicama bez osnovnih vitamina i minerala plaše me nedostatkom proteina. Za svim stolovima za kojima sam se nalazila nakon svoje odluke da postanem veganka govorilo se o tome što sam izgubila. Što se mene tiče, nije veganski svijet oskudan jer ga treba nadopuniti vitaminom B12, već je onaj neveganski siromašan jer mu nedostaje suosjećanje. I dobila sam i više nego sam mislila da ću promjenom prehrane primiti.

Vjerujem da ima mnogih koji propituju svoje svakodnevne tanjure. I ja ih razumijem. Svi mi u nekom trenutku živimo unutar jajeta koje je snijela karnistička kokoš, ali kad neko pile onako krmeljavo odluči izaći iz ljuske, cijeli se kokošinjac uznemiri. Možda je prirodno da se perje digne, možda je normalno da se svi uključe u raspravu o dobrobiti malog pileta. Što se mene tiče, sretna sam što sam ispala iz gnijezda. Pronašla sam gnijezda drugih suosjećajnih bića, legla na travu s kravom, po oštrom trbuhu mazila svinju, plivala s ribom, porodila tele.

I nisam razmišljala o proteinima. 

Vanda

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija