Čitajte o iskustvima i razmišljanjima...
Čitajte o iskustvima i razmišljanjima...

Amličino veganstvo

26. studenog 2015.

Neprestano osjećam silnu potrebu progovarati o veganstvu koje je oplemenilo moje postojanje, pa iako ponekad doista koristim riječi, primjerice kada odgovaram na mejlove svojih vegan badija i badica (koji ne znaju kako objasniti promjenu svojim roditeljima, što ponijeti za užinu na poslu ili gdje kupiti kozmetičke proizvode bez okrutnosti), zapisujem recepte, volontiram na informativnim štandovima udruga za zaštitu i/li prava životinja ili prevodim inspirativne članke, najčešće ipak posežem za bivanjem primjerom samom sobom, naprosto življenjem i djelovanjem u miru i ljubavi, stremljenjem miru i ljubavi, naročito kada nedostaju, naročito kada nedostaju u meni samoj: volim, radujem se, ne osudjujem, tješim, hrabrim, inspiriram, opraštam. Aktivizam kao dodatno zalaganje proizlazi valjda iz potrebe za korisnim djelovanjem u ovome svijetu. 

Osim iz suosjećanja za mnoge neljudske životinje putem onih koje sam imala priliku upoznati i zavoljeti u svom dosadašnjem životu, kao veganka se izjašnjavam i iz solidarnosti spram onih ljudskih, zbog svekolikog nasilja kojeg trpe i zbog nasilja nad neljudskim životinjama, jer sve je povezano i svi smo povezani, i u praktičnom (koliko je zemlje, vode, žitarica, patnje... potrebno za jedan hamburger?), i u duhovnom smislu (koliko je patnje i nasilja u jednom hamburgeru?). 

Osim što redovito pripremam slastice za prikupljanje novčića za ozlijedjene i bolesne neljudske životinje, a i prijatelj(ic)e, obitelj i susjede, koji se unatoč odupiranju veganstvu ne mogu oduprijeti veganskim kolačima, moja tri glavna volontersko-aktivistička nastojanja su Hrana, a ne oružje, koordinacija kuhinje i organiziranje radionica kuhanja uz diskusije o hrani. Hrana je jednostavno neophodna, okuplja nas i krijepi energijom koja nije samo ono što primamo iz nutrijenata. 

Članica kolektiva Hrana, a ne oružje postala sam kao odgovor razuma na tugu srca zbog rasipanja hrane, neravnomjerne raspodjele Zemljinih resursa i konzumerističke samoživosti. 

   


''Sakupljanjem i recikliranjem odbačene hrane i dijeljenjem zdravih veganskih obroka želimo ukazati na krizu vrijednosti i nepravilnu raspodjelu resursa kao posljedicu pogrešnih politika država i vlada koje su vođene iskrivljenim prioritetima.''

Odvažujem se na izazov koordiniranja kuhinje kada je u pitanju velik broj ljudi (razmjena mladih, volonterski kampovi) koje valja fino i kvalitetno nahraniti jer je to prilika za vrlo praktično uklanjanje predrasuda spram veganske prehrane kao izrazito skupe, komplicirane i egzotične,  a možebitno i neukusne i nedostatne.

   


Kukaj, Kosovo, pjesma zahvale prije zajedničkog blagovanja

Radionice kuhanja uz diskusije o hrani organiziram iz potrebe za okupljanjem i druženjem ljudi, razmjenom znanja, iskustava i vještina te ukazivanjem na problematiku, ali i moguća rješenja za prilagodbu i ublaživanje posljedica klimatskih promjena, a time i osvještavanja o klimatskoj (ne)pravdi.

   


Svjetski dan hrane u udruzi Vestigium, 16.10.2015, pomoć kolegici Nikolini prilikom radionice kuhanja

Ako se razlozi bivanja vegankom ne daju iščitati iz spominjanja ljubavi, mira, suosjećanja i solidarnosti niti poduzimanja vrlo konkretnih pothvata, kratko i jasno neka stoji: veganka sam jer marim. 

Amlica

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija